Behörighet

Grundläggande behörighet

För att få grundläggande behörighet krävs ett slutbetyg från gymnasium/komvux med godkänt i minst 2250 poäng, samt lägst G i Svenska A/Svenska som andraspråk kurs A och B, Engelska A samt Matematik A, eller motsvarande från folkhögskola. För de som söker från utländska gymnasieskolor gäller deras respektive lands behörighetskrav samt att de har kunskaper som motsvarar godkänt i ämnena ovan.
I vissa fall kan man även anses vara behörighet om man har t.ex. arbetslivserfarenheter som motsvarar målen, s.k. reell kompetens. Dock har man då ofta inget betyg att konkurrera med utan bör göra högskoleprovet.

När de nya betygssystemen och skolämnena tas i bruk i antagningen (HT 2014) är det Svenska 1,2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1 och Gymnasiearbetet som måste vara godkända, dvs. man måste minst ha betyget E.

Särskild behörighet

Särskild behörighet kan skilja mellan likadana utbildningar på olika högskolorna, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just den specifika utbildning som du vill söka. En generell mall finns här.

Vill du ha hjälp av en privatlärare att läsa upp dina betyg?

På Allakando erbjuder vi privatundervisning i alla ämnen - du träffar en lärare helt själv när det passar dig. Kontakta oss gärna så berättar vi mer. Gå in på www.allakando.se eller slå en signal till 0774 - 21 88 00.

Allakando-lärare lär ut halva Ma B på en genomgång