Tips för den som nyss startat eget

Kanske titeln inte låter sådär överväldigande rolig, och kanske inte artikeln är det heller, men den är i alla fall nyttig för den som ska starta företag eller för den som tjänar pengar på sin hobbyverksamhet precis som jag då den kan hjälpa er undvika samma misstag som jag gjorde när jag började jobba som företagare och fakturera kunder.

Mitt första tips är att direkt skaffa ett program som sköter din fakturering. Eller, rättare sagt, som underlättar din fakturering. Själv slösade jag ett antal timmar harvandes i Excelark, fakturamallar i Word, momsberäkningar med miniräknare och så vidare. Resultatet blev varken snyggt, det var inte bekvämt, det var tradigt, det var tidskrävande, men jag trodde att det var en bra och snabb gratislösning. Nu, när jag förstått hur mycket tid jag sparar på att använda en onlinetjänst för fakturering istället, förstår jag ju hur fel ute jag var.

Ett annat tips rör obetalda eller för sent betalda fakturor. Som svensk tycker man ju att allt ska fungera smidigt och snabbt, och som en person som alltid betalar sina räkningar innan förfallodatum hade jag ingen aning om att det faktiskt är så pass många som betalar för sent eller glömmer att betala. När jag hade få kunder och dåligt cashflow räknade jag ofta med att ”jag får betalt summan X på datum Y, alltså kan jag köpa Z och betala när jag får in summan X”. Det var ett misstag då många missade sitt betalningsdatum och då var det istället jag som fick be om ursäkt och lova att jag kommer göra min betalning för varna Z inom kort!

De flesta missarna sker på grund av den mänskliga faktorn, t.ex. att någon glömt skriva ut fakturan eller att den hamnat i spamfiltret hos mottagarens mejlprogram, men räkna ändå med att en rätt stor del av inkommande betalningar kan vara försenad. Kom ihåg att pengarna har du först när det kommer in på ditt konto – inte på förfallodatumet.

Kommentarer inaktiverade.